Een paar jaar geleden had ik regelmatig contact met een geheime gelovige die naar Europa was gevlucht. Ze had haar rijke moslimfamilie en haar christelijke man achter moeten laten en was behoorlijk depressief. Het wachten was op een visum voor haar echtgenoot. Haar problemen zouden voorbij zijn als ze weer moslim werd. Toch besloot ze om christen te blijven.
‘Hoe hou je het vol?’, vroeg ik.
‘Omdat ik diep van binnen een intense vreugde voel die ik niet kan verklaren’, antwoordde ze.
Vreugde: het geheime wapen van iedere christen
De afgelopen tijd ben ik Gods Woord ingedoken om te kijken naar de rol die vervolging en onderdrukking van Gods kinderen daarin speelt. Vervolging loopt immers als een rode draad door de Bijbel.
Als je erop gaat letten, zie je een patroon ontstaan: mensen die God trouw volgen, komen voortdurend in de problemen. Niet ondanks hun geloof, maar dankzij hun geloof.
Eerst keek ik naar de vervolging van Jezus. Dat deed ik vraag gestuurd:
- Wat zegt Jezus over vervolging?
- Waarom was Jezus eigenlijk een bedreiging?
- Hoe ging Jezus om met vervolging?
Bij die laatste vraag ontdekte ik dat Jezus op 7 manieren met vervolging omging. Eén van die manieren is: ‘Hij hield zich vast aan toekomstige vreugde’. Plotseling schreef ik op:
‘Vreugde is het geheime wapen van iedere christen.’ Ik moest terugdenken aan die geheime gelovige die was gevlucht en aan vele andere vervolgde christenen die ik had gesproken. Ondanks de pijn en het verdriet ervoeren ze vreugde.
Jezus dus ook. En Jezus heeft ons dus nog meer te leren over hoe we met vervolging en met lijden moeten omgaan.
Daarom heb ik besloten om de les ‘7 manieren waarop Jezus omging met vervolging’ met al mijn lezers en cursisten te delen.
De 7 manieren waarop Jezus met vervolging omging
Meestal lezen we in mijn challenges en cursussen één of meer korte teksten in de context van het grote verhaal dat God aan het vertellen is. In deze les doen we dat iets anders. We gaan sprongetjes maken door het Nieuwe Testament om te kijken hoe Jezus met vervolging omging.
Hoe reageerde Jezus op vervolging? In ieder geval op zeven manieren.
- Jezus reageert met wijsheid
Matteüs 22 beschrijft een van de vele confrontaties met de farizeeën. Ze gebruiken een typisch menselijke tactiek om Jezus in de val te lokken: een strikvraag.
Nu trokken de farizeeën zich terug om zich erop te beraden hoe ze hem met een uitspraak in de val konden lokken. Ze stuurden enkele van hun leerlingen samen met een aantal herodianen naar hem toe, met de vraag: ‘Meester, wij weten dat U oprecht bent en in alle oprechtheid onderricht geeft over de weg van God. We weten dat U zich aan niemand iets gelegen laat liggen, U kijkt immers niemand naar de ogen. Zeg ons daarom wat U vindt: is het toegestaan de keizer belasting te betalen of niet?’
Maar Jezus had hun boze opzet door en zei: ‘Waarom stelt u me op de proef, huichelaars? Laat Me de belastingmunt zien.’ Ze reikten Hem een denarie aan. Hij vroeg hun: ‘Van wie is dit een afbeelding en van wie is het opschrift?’ Ze antwoordden: ‘Van de keizer.’ Daarop zei Hij tegen hen: ‘Geef dan wat van de keizer is aan de keizer, en geef aan God wat God toebehoort.’ Ze waren zeer verbaasd toen ze dit hoorden. Ze lieten Hem staan en gingen weg. (Matteüs 22:15-22)
Ik moet bekennen dat God mij stilzet met deze tekst vandaag. Want hoe reageer ik bij confrontaties en bij onrecht? Ik ben geneigd me stevig te verdedigen. Wat dat betreft ben ik een vechter.
Maar hier zien we dat Jezus rustig blijft. Hoewel Hij de farizeeën huichelaars noemt, verlaagt Hij zich niet tot hun niveau. Jezus is zo op het hart van Zijn Vader afgestemd. We zien in de evangeliën dat Hij voortdurend in gesprek is met God in de hemel. Niet voor niets trok Hij zich na een lange dag graag terug om te kunnen bidden.
Het resultaat? Jezus was een wijze man. Wijs in de ogen van God. De mensen konden Hem niets maken. Hij was integer. Wat interesseerde geld Hem nu? Als de keizer het zo graag wil hebben, dan geef je het toch aan hem? Wij kunnen beter met de dingen van God bezig zijn.
Met één vlijmscherpe observatie draait Jezus de situatie dus om. Hij wordt niet beschadigd, maar Zijn tegenstanders worden wel ontmaskerd.
Wat zou ik die wijsheid van Jezus graag hebben! Toch hebben we die in zekere zin ook. Later zou Jezus zeggen dat wie ondervraagt wordt niet bang hoeft te zijn. De Heilige Geest zal ons de juiste woorden geven.
Toch staan we vaak met onze mond vol tanden. Ik in ieder geval wel. Daarom is het belangrijk om net als Jezus veel tijd met God door te brengen, in Zijn Woord en in gebed. Dan geven we de Heilige Geest steeds meer ruimte om in ons te werken.
- Jezus reageert met nederigheid en liefde
Jezus is recht voor zijn raap. Vooral de farizeeën en andere religieuze leiders hadden het soms zwaar te verduren bij Hem. Maar Jezus geeft mensen wat ze nodig hebben. Soms spreekt Hij harde woorden, soms helende woorden. De farizeeën hadden een hard hart en moesten daarmee geconfronteerd worden. Sommigen lieten zich door Hem veranderen.
Er waren ook situaties waarin Jezus liefdevol reageerde op wat Hem overkwam. Het meest extreme voorbeeld is het moment dat de Romeinse soldaten – nadat ze Hem hadden gemarteld – Hem aan het kruis sloegen.
Jezus zei: ‘Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen.’ (Lucas 23:34a)
Wat was het verschil tussen de farizeeën die Jezus uitleverden en de Romeinen die Jezus ter dood brachten? De farizeeën hadden Jezus moeten herkennen vanuit de geschriften. Zij hadden naar Jezus geluisterd. Zij hadden gezien welke wonderen Hij deed.
De Romeinse soldaten wisten niet beter. Ze voerden hun wrede taak uit en beseften niet hoe groot hun zonde was. Daarom bad Jezus voor hen om vergeving. Jezus had kunnen bidden om wraak en God zou dat gebed hebben verhoord.
In plaats daarvan kiest Jezus ervoor om zichzelf te laten vernederen. Hij reageert met liefde.
- Jezus bidt om kracht
Ik noemde al eerder dat het Jezus’ gewoonte was om veel tijd in stilte met Zijn Vader door te brengen. Hij bad voor de mensen die Hij die dag had gezien, stel ik me zo voor. En Hij bad voor Zijn volgelingen. Maar Hij bad ook voor zichzelf. Dat Hij Gods wil mocht doen, zelfs als Hem dat veel pijn en verdriet zou kosten.
Het duidelijkste voorbeeld daarvan is als Jezus in Getsemane bidt vlak voor Zijn arrestatie. ‘Vader, als U het wilt, neem dan deze beker van Mij weg. Maar laat niet wat Ik wil, maar wat U wilt gebeuren.’ (Lucas 22:42)
Een christen wiens vader was vermoord door de geheime dienst van zijn land vertelde me eens dat christenen op vogels lijken. ‘We hebben twee vleugels’, zei hij. ‘De ene is het woord van God, de andere is het gebed. We hebben beide nodig om te kunnen vliegen.’
- Leer van het koninkrijk van God, houd vast aan de beloning
We keken hier al in een eerdere les naar. Jezus zei in Zijn toespraak op de berg:
‘Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van Mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten. Verheug je en juich, want je zult rijkelijk beloond worden in de hemel; zo immers vervolgden ze vóór jullie de profeten.’ (Matteüs 5:10-12)
Jezus maakte duidelijk dat het koninkrijk waar wij burgers van zijn onder vuur ligt. De wetenschap dat tegenstand erbij hoort, moet ons kracht geven. Het is een teken dat wij gezegend zijn en dat we de profeten navolgen die eveneens met vervolging te maken kregen.
Bovendien, zegt Jezus, wacht ons een beloning in de hemel. Wees daarom trouw.
- Jezus vertrouwt op Gods plan en beloftes
Het evangelie van Johannes beschrijft in hoofdstuk 7 hoe Jezus onderwijs gaf in de tempel in Jeruzalem tijdens het Loofhuttenfeest.
Bij zijn onderricht in de tempel zei Jezus luid en duidelijk: ‘U kent Mij en u weet waar Ik vandaan kom. Maar Ik ben niet namens mezelf gekomen; Ik ben gezonden door iemand die betrouwbaar is, en Hem kent u niet. Ik ken Hem, omdat Ik bij Hem vandaan kom en Hij Mij heeft gezonden.’ Toen wilden ze Hem grijpen, maar niemand deed Hem iets, omdat zijn tijd nog niet gekomen was. (Johannes 7:28-31)
Jezus wist wat het effect van Zijn optreden zou zijn. Toch ging Hij naar Jeruzalem. Juist tijdens het Loofhuttenfeest. En Hij koos de tempel uit als klaslokaal. Hij bevond zich in het hol van de leeuw, zou je kunnen zeggen. Want de mensen moesten weten dat de Messias was gekomen.
Natuurlijk wilden de leiders Hem toen al het zwijgen opleggen. Maar Jezus ging toch, want het plan van God moest en zou worden uitgevoerd. Het was nog niet Zijn tijd om te sterven en Hij ontsnapte zonder dat iemand Hem kon tegenhouden.
- Jezus omringt zich met mensen
Jezus liet zich ondersteunen door de mensen om Hem heen. Twaalf daarvan vormden Zijn intieme kring. In de avond voor Zijn dood zei Hij tegen hen:
Jullie zijn in al Mijn beproevingen steeds bij Mij gebleven. (Lucas 22:28)
Ja, toen Jezus werd gearresteerd, lieten al Zijn vrienden Hem in de steek. Toen Hij aan het kruis hing stonden alleen Johannes, de moeder van Jezus en een paar andere vrouwen bij Hem. Jezus verdroeg het lijden alleen. Niemand kon Hem helpen.
In de beproevingen die Jezus vóór Zijn kruisiging onderging waren Zijn leerlingen er voortdurend voor Hem geweest. Ze ondersteunden Hem als Hij dat nodig had. Ze brachten Hem eten en ze hebben voor Hem gebeden. Ze waren er voor Hem.
Een van de belangrijkste tactieken van de duivel is het isoleren van christenen. Zoals wolven schapen uit de kudde drijven, zo is het kwaad bezig om ons af te scheiden van anderen. Alleen ben je kwetsbaar. Jezus wist dat. Zelfs Hij had mensen nodig die om Hem heen stonden.
- Jezus houdt zich vast aan de vreugde
Heb je je weleens afgevraagd hoe Jezus dat verschrikkelijke lijden aan het kruis kon volhouden? Niet alleen stierf Hij een verschrikkelijke dood, maar Hij verdroeg ook het oordeel van God voor ons.
De schrijver van de brief aan de Hebreeën beschikt over bijzondere inzichten over het leven van Jezus. Geïnspireerd door de Heilige Geest onthult hij hoe Jezus volhardde aan het kruis.
Nu wij door zo’n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij elke last van ons afwerpen, evenals de zonde waarin we steeds weer verstrikt raken, en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt.
Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: met de vreugde voor ogen die voor Hem in het verschiet lag, heeft Hij het kruis verdragen en de schande ervan aanvaard, en heeft Hij zijn plaats ingenomen aan de rechterzijde van de troon van God. Laat tot u doordringen hoe Hij standhield toen de zondaars zich zo tegen Hem verzetten, opdat u niet de moed verliest en het opgeeft. (Hebreeën 12:1-3)
Jezus hield het vol aan het kruis, omdat Hij zich vastklampte aan de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Vreugde is het geheime wapen van iedere christen. Het is meer dan oppervlakkige blijdschap omdat er iets positiefs is gebeurd. Ware vreugde zit veel dieper. Het is een bron die ontspringt in je hart en die je energie geeft om je op God te richten, zelfs als het moeilijk is.
Het moet je dan ook niet verbazen dat de duivel – die wil roven, slachten en vernietigen – als eerste je vreugde in Christus aanvalt. Niet voor niets bidt David nadat hij ernstig heeft gezondigd ‘Geef mij de vreugde van Uw heil terug’ (Psalm 51:14a in de HSV).
Weten dat je verlost en vrij bent dankzij Jezus is de bron van onze vreugde. Die vreugde is ons anker in de storm.
Om mee te nemen
Wat zegt God tegen jou als je deze zeven manieren op een rij zet? Welke springt er voor je uit? Moet of kun je daar iets mee?
Alle lessen van Jezus over vervolging lezen/luisteren?
Je kunt je nog steeds inschrijven voor de cursus van 7 lessen die Jezus ons leert over vervolging. Doe je dat deze week dan krijg je er bovendien gratis mijn roman ‘De Geheime Kerk’ bij. Deze gaat over wat als christenvervolging in Nederland toeslaat.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!