Voorganger, schrijver en trainer Bart van Nes is gastspreker op het Bijbel in 1 Dag-seminar op 19 oktober 2024. Hij zal dan spreken over de gelijkenissen van Jezus en over het Bijbelboek Openbaring. Ter voorbereiding interviewde ik hem voor mijn podcast. Je kunt het hele interview hieronder beluisteren.
Heb je geen tijd om het hele interview te luisteren? Dan volgen hieronder de belangrijkste dingen die ik van Bart heb geleerd.
-
Openbaring is een combinatie van drie Bijbelse genres
Het woord ‘Bijbel’ betekent letterlijk ‘Bibliotheek’. Gods Woord is een verzameling van boeken. En zoals je in de bibliotheek in jouw omgeving diverse genres vindt, vind je die in de Bijbel dus ook. Een genre zegt iets over het soort boek. Zo heb je fictie (verzonnen) en non-fictie (niet verzonnen). Je hebt ook verhalen en poëzie. En verhalen kun je weer onder verdelen in bijvoorbeeld oorlog, misdaad, thriller, romantisch enzovoort.
In de Bijbel komen we ook diverse genres tegen, waaronder verhalen (non-fictie), gedichten, brieven en profetieën. Het Bijbelboek Openbaring bestaat uit drie genres.
-
Die genres zijn brieven, profetieën en apocalyptiek
Ten eerste is Openbaring een brief. Het begint met een groet en eindigt met een zegen en een oproep voor de lezers om de woorden te geloven. Technisch gezien zijn de korte boodschappen van Jezus aan de zeven kerken in Klein-Azië geen brieven, maar profetische woorden van Jezus voor deze christenen.
Het is niet zo dat Johannes later zeven brieven ‘op de bus deed’. Openbaring is één brief en de gemeenten ontvingen allemaal een eigen kopie van het hele Bijbelboek.
Ten tweede is Openbaring een profetisch boek. Profetieën gaan niet (alleen) over het voorspellen van de toekomst. Het hoofddoel van een profetie is om de kijk van God op bepaalde zaken door te geven. Openbaring laat ons dus Gods perspectief zien.
Als laatste is Openbaring ‘apocalyptisch’. Dat is een moeilijk Grieks woord dat ‘onthulling’ betekent. Apocalypse betekent dus niet het ‘einde van de wereld’, ook al is dat wel wat veel mensen hiervan maken.
Middels visioenen onthult God wat er gaande is in de wereld ten tijde van Johannes, maar ook de eeuwen na hem tot aan het eind van de tijd.
-
Openbaring bestaat uit vier delen
Je kunt dit Bijbelboek op veel verschillende manieren indelen, maar het meest logisch lijkt het om Openbaring in te delen in vier delen.
De apostel Johannes wordt namelijk vier keer in vervoering gebracht door de Geest en krijgt dan nieuwe visioenen te zien. (Zie de verzen 1:10, 4:2, 17:3 en 21:10.)
-
Openbaring is voor drie doelgroepen geschreven
Uit de woorden die Jezus in hoofdstuk 2 en 3 richt tot de zeven gemeenten blijkt welke christenen Gods doelgroep zijn. Het gaat om:
- Vervolgde christenen
- Christenen in welvaart die lauw zijn
- Christenen die te maken hebben met conflicten of dilemma’s
-
Symbolen en tekenen zijn te verklaren vanuit OT en Romeinse wereld
Een belangrijke sleutel om Openbaring te begrijpen, is de context begrijpen. Openbaring is diep geworteld in het Oude Testament. Het Bijbelboek bestaat uit 404 verzen maar bevat meer dan vijfhonderd verwijzingen naar het eerste deel van de Bijbel. Zo lijken de rampen die de aarde ondergaat erg op de plagen waar het oude Egypte mee te maken kreeg.
Ook zijn er veel verwijzingen naar het Romeinse keizerrijk. Zo was er een Romeinse keizer die zich graag liet afbeelden tussen de sterren, om zo te laten zien dat hij god is.
Maar als Johannes Jezus ziet, houdt Hij de sterren in Zijn hand. Zo laat Jezus zien dat Híj God is, niet de keizer.
-
Openbaring is een bemoedigend boek met een krachtige boodschap
In het interview maakt Bart ook duidelijk dat Openbaring mysterieus is, maar dat de boodschap krachtig en bemoedigend is. Ook vandaag de dag zijn er vervolgde christenen, christenen die lauw zijn en christenen die te maken hebben met conflicten of dilemma’s.
Het is daarom een universeel boek. De oproep van Jezus is echter voor iedereen hetzelfde: ‘Wees trouw en overwin de wereld.’
-
Een boek van contrasten
Openbaring is ook een boek van contrasten. Voordurend worden zagen tegenover elkaar gezet. Het lam tegenover de draak, de zegel van het beest tegenover de zegel van God, de hoer tegenover de maagd, Babylon tegenover Jeruzalem.
Babylon wordt trouwens afgebeeld als een prostituee in een prachtig gewaad en behangen met juwelen. Maar zij gaat ten onder.
Jeruzalem daarentegen daalt neer vanuit de hemel. Haar straten zijn van goud en de poorten van edelstenen. Zij blijft voor eeuwig bestaan.
Zo dwingt Openbaring ons een keuze te maken. Van welke stad ben jij een burger? Van Babylon? Of van Jeruzalem?
Wil je meer leren over Openbaring en de andere boeken uit de Bijbel? Kom dan naar het Bijbel in 1 Dag-seminar op 19 oktober 2024.
NIeuw! Een reis door Openbaring
Leer de getallen, symbolen en beelden van Openbaring begrijpen
Wil je Openbaring echt goed leren kennen? Doe dan mee aan het leesplan ‘Een reis door Openbaring’. Hierbij lezen we dit intrigerende Bijbelboek samen, hoofdstuk voor hoofdstuk.
Ik laat je zien wat de symbolen en getallen betekenen, welke raakvlakken ze hebben met de Romeinse/Joodse tijd en wat de boodschap is voor vandaag.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!