Geweld in de Bijbel: een meer pastoraal antwoord
Theologie kan verklaren, maar maakt het niet altijd makkelijker
In mijn blogpost ‘Wat moet je met al dat geweld in de Bijbel?’ zoek ik naar antwoorden op de vraag hoe we moeten omgaan met het geweld in de Bijbel.
Ik onderken in dat artikel hoe lastig deze passages zijn, maar bekijk ze verder door de lens van de theoloog. Hoe verklaar je dat er gebeurt wat er gebeurt en wat leert ons dit over God?
De theoloog kan feitelijk uitleggen dat God heilig en rechtvaardig is en daarom zonde niet kan tolereren. Gelukkig mag hij/zij ook vertellen dat God liefdevol en genadig is en mensen wil vergeven.
Voor elke zonde moet een prijs worden betaald en Jezus is die prijs. Door in Hem te geloven, ben je verbonden met Zijn dood en opstanding. Dan ben je vrijgekocht van de straf.
(Download het Bijbel in 1 Dag-starterspakket inclusief het eBook ‘Het Evangelie in 1 Avond als je hier meer over wilt weten.)
En toch… ik kan me goed voorstellen dat je blijft zitten met een naar gevoel als je dit soort teksten leest over misbruik, marteling en moord. Stel dat je aan een meer herderlijk figuur zou vragen hoe je moest omgaan met deze teksten? Wat zou hij/zij zeggen?
1. Gods Geest in jou is ook boos of verdrietig
Het eerste wat ik je mee wil geven, is dat we moeten accepteren dat de Bijbel soms niet prettig is om te lezen. Weet je, het is GOED als we verontwaardigd zijn over een heel aantal dingen dat gebeurt in Gods Woord.
Gods Geest leeft in ons. De vrucht van de Geest is liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.
En wat gebeurt er bij geweld? Het tegenovergestelde! Als de Bijbel ons soms boos of verdrietig maakt, dan is dat omdat Gods Geest in ons dat ook is.
2. Geweld in de Bijbel is nooit de wil van God
Ik hintte hier in mij vorige artikel al op. God wil geen oordeel vellen over mensen, maar het is onvermijdelijk als ze Hem afwijzen. Dat is heel triest, maar wel een feit.
Een groot deel van het geweld in de Bijbel is niet Gods schuld. Het is toe te rekenen aan de mens.
De reden dat dit in de Bijbel staat, is omdat de Bijbel geen fouten censureert. Het vertelt de waarheid en de waarheid is dat mensen zelf veel geweld veroorzaken. De Bijbelboeken tonen het verval van de mens aan.
3. Je mag teksten overslaan
Ik ben er in het algemeen een groot voorstander van als je de hele Bijbel leest. Je moet voorkomen dat je een gefragmenteerd beeld van God krijgt. Vandaar dat ik een cursus ‘De Bijbel in 2 jaar’ geef en een 1-daags seminar houdt om een compleet beeld te schetsen.
MAAR… er kunnen persoonlijke omstandigheden zijn waardoor het beter is om bepaalde teksten niet te lezen. Als je bijvoorbeeld een verleden hebt met misbruik, dan kan het beter zijn om Bijbelteksten daarover even over te slaan.
Als je in de put zit en je hebt behoefte aan troost, dan wil je misschien niet lezen over de verovering van Kanaän. Dat is helemaal prima.
Bijbellezen doe je om je relatie met God te onderhouden of op te bouwen. Die relatie met God gaat door vele seizoenen. Sommige seizoenen zijn niet geschikt om alles in de Bijbel te lezen, terwijl andere bij uitstek ideaal zijn om wel de hele Bijbel door te nemen.
Als er omstandigheden zijn waardoor je bepaalde passages beter niet kunt lezen, dan is dat niet erg. Het draait om jouw relatie met God.
4. Vertel God wat je denkt en voelt
De Bijbel staat vol met gebeden van mensen die gewoon zeggen wat er in hen omgaat. Vooral de psalmen kunnen ontroerend mooi zijn. God snapt als geen ander je emoties en je mag ze dan ook uiten!
Sterker nog, als ik de Bijbel lees, heb ik het gevoel dat God juist wil dat we ons uitspreken naar Hem. Hou je niet in, maar wees eerlijk.
Hoe denk jij over geweld in de Bijbel en hoe we daarmee om moeten gaan? Laat het weten in de reacties.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!