Met het verschijnen van de NBV21 (oktober 2021) is onze taal weer een bijbelvertaling rijker. Toegegeven, het is geen nieuwe vertaling, maar een herziene versie van de Nederlandse Bijbelvertaling van 2004. Toch is het geweldig dat in ons land de Bijbel telkens beschikbaar wordt gemaakt.
Maar zeker als je niet zo bekend met de verschillende bijbelvertalingen, is het misschien wel eens zoeken. Welke bijbelvertaling kies je dan?
Hier een overzicht en wat tips. Kies wat op jou van toepassing is.
Ik vind lezen echt heel moeilijk. Zelfs een gewoon boek is nauwelijks door te komen.
Alle begrip. Je bent niet alleen, er zijn veel mensen voor wie dit lastig is. Schaam je niet! Je kunt twee dingen doen.
Het eerste is bijvoorbeeld luisteren naar de Bijbel in plaats van lezen. Het Nederlands Bijbelgenootschap biedt via de app Mijnbijbel de audio-bijbel aan. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.
Het andere is een kinderbijbel te lezen. Nogmaals, hier moet je je niet voor schamen. Natuurlijk is een kinderbijbel niet hetzelfde als Gods Woord letter voor letter lezen. Maar dat geeft niet. Het doel is dat je God beter leert kennen en kinderbijbels kunnen erg nuttig zijn. Bijv. de kinderbijbel in 365 vertellingen of de Kijkbijbel.
Ik kan weinig met al die moeilijke woorden en wil graag een bijbel die ik goed kan begrijpen.
Kies dan één van deze:
- Het Boek, dit is een mooie, leesbare navertelling (!) van de Bijbel (tegenwoordig Roodletter Bijbel genoemd);
- Het Nieuwe Leven, dit is dezelfde tekst als het boek maar het heeft per vers ook een uitleg (dit is mijn absolute aanrader, maar wel prijzig);
- De Bijbel in Gewone Taal, dit is de echte Bijbeltekst, maar met zeer begrijpelijke woorden.
Ik wil graag een bijbel met een redelijk letterlijke vertaling (voor bijbelstudie)
Gebruik dan één van deze:
- De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV), de letterlijke teksten maar wel met redelijk wat interpretatie;
- De Studiebijbel in perspectief, de tekst van de NBV, maar met veel toelichting. Deze gebruik ik zelf ook;
- De Herziene Statenvertaling, de gemoderniseerde statenvertaling. De tekst is behoorlijk nauwkeurig vertaald en daarom het meest geschikt voor bijbelstudie. Ik lees hier graag uit.
Ik wil graag eens wat anders
Er zijn veel verschillende Bijbels op de markt, maar mijn favoriet is ‘De Naardense Bijbelvertaling’. Deze tekst is prachtig. De woorden zijn niet altijd simpel maar je hebt wel echt het idee dat je een boek uit de oudheid leest.
Alle links hierboven gaan naar de nieuwe, gedrukte exemplaren. De Bijbels kunnen vrij duur zijn. Gelukkig kun je deze bijbels ook vaak online of in een app lezen. De ‘Mijnbijbel’ app (voor Apple, voor Android-telefoon) van het NBG bijvoorbeeld, of online via debijbel.nl.
Leestips:
- Heb je behoefte aan een duidelijke uitleg van de grote lijn van de Bijbel? Download dan gratis ‘De Bijbel in 1 Dag’.
- Wil je (ook) zelf de Bijbel lezen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan deze suggesties.
Het is zo’n verrijking geweest van mijn geloofsleven om dit boek te schrijven en één van de ontdekkingen die ik deed, was hoeveel het Oude en Nieuwe Testament naar elkaar verwijzen. Het verhaal van Abrahams leven en roeping staat zo centraal en het hele Evangelie is samengevat in dit ene verhaal.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!