Maak zelf Jakob’s linzensoep (zonder je eerstgeborene recht te verkopen)
Recept van een specialist in oude keuken Midden-Oosten
Ik kan enigszins koken, maar ben niet bepaald een chef-kok. Ik hou wel van Bijbelse geschiedenis en alles wat daarmee te maken heeft. Dus toen ik een recept ontdekte om Jakobs linzensoep te maken, dacht ik: dat mag ik je niet onthouden.
Het was vanwege deze soep dat Esau zijn eerstgeborene recht verkocht aan zijn tweelingbroer Jakob (zie Genesis 25).
Overigens staat in de NBV dat het om wildbraad ging. Daar heb ik een heel ander beeld bij dan bij soep, maar de grondtekst spreekt over ‘naw-zeed’. Dat betekent ‘iets wat is gekookt, bijvoorbeeld soep’.
In weer andere vertalingen wordt dit woord vertaald met linzensoep, dus ik ga er maar vanuit dat dat klopt.
Dus wil je proeven waarvoor Esau zijn erfenis verkwanselde? Ga dan een dagje hard werken, kom hongerig thuis en maak een heerlijke kom linzensoep volgens het recept van Tori Avey (zij is een bekende kookblogger die zich heeft verdiept in de geschiedenis van het Midden-Oosten en recepten van traditionele gerecht deelt):
Ingrediënten
(Sommige ingrediënten kun je alleen in speciale winkels kopen of online bestellen. Daar kan ik je helaas niet bij helpen.)
Instructies
Glutenvrije modificatie: laat de gerst weg voor een meer soepachtige textuur, of vervang 1/4 kop bruine rijst voor de gerst. Rijst is geen graan uit het Bijbelse tijdperk, maar het is een heerlijke vervanging voor mensen die worstelen met coeliakie of een glutenintolerantie.
Bron: ToriAvey.com. Wil je haar verhaal lezen over dit gerecht? Dat kan hier, maar is wel Engelstalig.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!